Seyahat tutkunları için Dubai’de gezilecek birçok yer var. Ancak bu yerlerden hiçbiri dünyanın en meşhur binaları olan Burj Khalifa ve Burj El-Arap ile karşılaştırılamaz.

Lüks yapısı ile bilinen Burç El-Arap, dünyanın ilk 7 yıldızlı oteli. İnşa edildiği zaman BAE’nin gelecekteki altyapı gelişimi için de yaşanabilecekleri gösterdi. Dünyanın en yüksek binası olan Burj Khalifa ise yapımı hiç kolay olmayan bir projeydi. Yapının sahipleri Emaar Properties, projeyi tamamlamak için dünyanın en iyi yeteneklerinden bazılarını işe aldı. Güney Kore merkezli Samsung C&T  birincil yüklenici firma olarak Burj Khalifa’yı inşa etti. Burj Khalifa, 828 metre yüksekliğindedir. Bu Eyfel Kulesi’nden üç kat, Empire State Binası’ndan iki kat yüksek olduğu anlamına gelir.

Burj Khalifa hakkında daha fazla bilgi edinmek istediğinizde ilginç gerçeklerle karşılaşıyorsunuz:

Prens Hamdan Dubai bayrağını binanın en ucuna astı

Expo 2020’yi kutlamak için Dubai Kraliyet Prensi Şeyh Hamdan bin Muhammed bin Hamdan El Maktum, Birleşik Arap Emirlikleri bayrağını Burj Khalifa’nın tepe noktasına astı.

Bulutların üstünde muhteşem manzara

Bulutlar genellikle Dubai’de ve Orta Doğu’da 1800 metreden az bir yükseklikte yer alır. Bu durum, bölgede bulunan bulut türleriyle ilgilidir. Burç Khalifa’nın en yüksek noktasında olduğunuzda, bulutların manzarası harikadır ve onların üzerinde duruyormuş gibi bir his yaratır.

Lüks sanatsal deneyim

Burj Khalifa’yı inşa etmek için çok özel teknikler kullanılmıştır. İç mekan, Orta Doğu kültürünün ve İslam mimarisinin yönlerini tasvir ediyor. Burj Khalifa binasının sanat koleksiyonunun muazzam olduğu biliniyor. Dünyanın en tanınmış sanatçılarının 1000’den fazla eseri, iç mekanlarda asılı bulunuyor.

Burç Khalifa dünyanın en büyük müzik aleti olabilir

Burj Khalifa güçlü çöl fırtınalarına diğerlerinden daha fazla maruz kalıyor. Burj Khalifa’nın tasarım perde duvarı, müzikal bir araç gibi rüzgarı senkronize hale getiriyor. Rüzgar ile birlikte ortaya çıkan harmonikler rüzgarın sesleri ile uymuyor. Bu da rüzgardan rahatsız olma olasılığını ortadan kaldırıyor.

Tom Cruise Burj Khalifa’ya tırmandı

Ünlü aktör Tom Cruise, Görevimiz Tehlike filmi çekimleri esnasında Burj Khalifa’ya tırmandı. 2011 yılında çekilen film esnasında Tom Cruise ile bu heyecanı ekran başında yaşamış olabilirsiniz. Dünyanın en yüksek binasına tırmanma heyecanını, diğer adrenalin düşkünleri Fred Fügen, Vince Reff gibi isimlerde farklı şekilde yaşadılar.

Bu gökdelenin ucu 95 km uzaklıktan görülebilir

4.000 tondan fazla çelikten üretilen ‘teleskopik’ spiral, Burj Khalifa’nın en belirgin mimari özelliklerinden biridir. Bu spiral, tipik güneşli bir günde 95 km’den bile görülebilir.

İnşaat sırasında beklenenden az kayıp yaşandı

Şaşırtıcı bir şekilde bu devasa binanın yapımında çok az sayıda kazara ölüm yaşandı. Bu bazı kaynaklara göre sadece bir tane, bazılarına göre ise dört tane olarak biliniyor. Çoğunluğu Güney Asya’dan gelen işçilerin, bu yükseklikte korkunç şartlarda çalışmış olduğu göz önüne gelirse beklenenden az kayıp yaşandığı söylenebilir.

Burj Khalifa’nın dağlarda olduğu gibi sıcaklık farkı vardır

Burj Khalifa’nın en yüksek seviyesinde, turistler binanın tabanından yaklaşık 15 derece daha düşük bir sıcaklığa sahip olabilir. Bir dağın zirvesinde olduğu gibi yükseklere çıktığınızda sıcaklıklar düşmektedir.

Aşırı malzeme kullanımı

Böyle bir mega yapı ortaya çıkarken olağanüstü miktarlarda malzeme kullanılması gerekmiştir. O kadar çok betondan oluşuyor ki, tek başına betonun 100000 fil ağırlığında olduğu söylenebilir.Bir filin ortalama ağırlığı yaklaşık 5 ton olduğu bilgisi aklınızda kalmalıdır. Burj Khalifa binasının ortaya çıkarılmasında 55.000 ton çelik inşaat demiri kullanıldığı da söyleniyor. Bu çelik için kabaca bir hesap yapılırsa, bu demirleri ard arda eklediğimizde Gezegenin çevresinin yaklaşık dörtte birini kapsayabiliyoruz. Binada kullanılan alüminyumun toplamı, beş A380 Airbus yolcu uçağının toplam ağırlığına eşit. Uluslararası Dubai Kongre ve Sergi Sarayı’nın astronomik inşaatı 1.5 milyar dolara mal oldu

İnşaat esnasında şantiye tek başına bir gösteri gibiydi. Dünyanın en iyi makine ve ekipmanları burada kullanıldı. Her biri 25 tonluk taşıma kapasitesine sahip, dünyanın en büyük üç kendinden itmeli vinçle Burj Khalifa’yı inşa ettiler. Yapının tamamlanması yaklaşık altı yıl sürdü. İnşaatı devam ederken, günde 12.000’den fazla işçi proje üzerinde çalıştı.

Oluşturulmasının kesin nedeni

Burj Khalifa 2004-2009 yılları arasında inşa edildi ve 2010 yılında hizmete girdi. Şu an Dubai şehir merkezindeki Dubai çeşmesi ile birlikte önemli bir turistik yer olarak kabul görüyor. Hükümetin petrol ekonomisinden ayrılma yönünde politikaları var. Yapı, Dubai’yi dünyanın dört bir yanındaki insanların hayal ettiği bir yer haline getiriyor ve dünya çapında tanınmasını sağlıyor. Binanın orijinal adı, Birleşik Arap Emirlikleri Başkanı ve Abu Dabi Hükümdarı Halife bin Zayed Al Nahyan (Şeyh Halife) onuruna Burj Khalifa olarak verilmiştir.

Zemin seviyesinden en yüksek noktaya uzanan 2909 basamak var. 11 hektarlık bir alanı var. 3000 yer altı otoparkı bulunuyor. Dört yüzme havuzuna (76. kattaki en yüksek ikinci havuz dahil) ve 122. katta dünyanın en yüksek kaliteli yemek restoranı olan At.mosphere’ye de sahiptir. Burj Khalifa’nın günlük 250.000 galon suya (946.000 litre) ihtiyacı vardır.

Yüksek Binalar ve Kentsel Habitat Konseyi, Burj Khalifa’ya dünyanın en yüksek bağımsız yapısı olarak kabul ediyor. Yakında Suudi Arabistan’da bulunan Cidde Kulesi veya Krallık Kulesi adı ile yapımı tamamlanacak olan kulenin ünvan için Burj Khalifa’ya geride bırakacağı söylenebilir.