Göller, dünya için en önemli tatlı su kaynaklarından biridir. Doğa açısından düşünüldüğü zaman ise göllerin derinliği ne kadar fazlaysa o kadar geniş bir havzayı içine almalarıdır. Burada listelenen bazı derin göllerin bir kilometrelik derinliklere sahip olduğunu hayal edebiliyor musunuz? Su çoğu zaman sabit görünse de, derinlik oldukça rahatsız edici ve ürkütücü görünüyor. Burada yer alan göller, keşfedilen en derin göllerden bazılarıdır. Bu derinliğe sahip olan göller, canlı bazı nadir türleri de barındırıyor.

Listede, bir okyanusa benzeyen dünyanın en derin 10 gölünü sıraladık.

10. Matano, Endonezya

“Lake Matano” olarak da bilinen  Matano Gölü, 590 metre derinlik rekoru ile onuncu sırada yer alıyor. Güney Sulawesi de Endonezya’da bulunan bir göldür. Endonezya’nın en derinleri olarak kabul edilen göllerde birçok endemik balık türü de yaşıyor. Ancak göl kirlilik nedeniyle de tehlike altındadır. Matano göl suyu, fotosentezi destekleyen yeşil kükürt bakterileri içerir. Matano’ya has olan endemik balık türleri, yeni balıkların rekabeti ve kirliliğin artması nedeniyle etkilenmektedir.

9. Crater Lake, Amerika Birleşik Devletleri

Crater Gölü, Amerika Birleşik Devletleri’nin en derin gölüdür ve bir krater gölü olarak kabul edilir. Gölün maksimum derinliğinin 594 metre olduğu tahmin edilmektedir. Göl karla çevrilidir ve gölden akacak nehir akıntısı yoktur. Ayrıca göl suyunun 250 yılda bir kar yağışı ve yağmurla değiştirildiği bilinmektedir. Başlangıçta göl, Amerikalı olmayan John Wesley Hillman tarafından “Derin Mavi Göl” olarak adlandırıldı. Gölün ortalama derinliği 350 metredir ve ortalama derinliği dikkate alındığı sıralamada dünyada üçüncü sıradadır. Son olarak, göl suyunun yeryüzünde bulunan en saf sulardan biri olarak kabul edildiğini belirtmek çok ilginç olabilir. Bu gölün su kalitesi, suyun kirlenmesine karşı girişlerin olmaması için korunmaktadır..

8. Büyük Köle Gölü, Kanada

Büyük Köle Gölü , Kanada’nın en ünlü göllerinden biridir ve Kuzey Amerika’nın en derin gölü olarak kabul edilir. Maksimum 614 metre derinliğe sahip olan Büyük Köle Gölü, 380 metreküp su hacmi barındırmaktadır. “Köle” adı, Dene’nin Slavey’i denilen İlk Milletler halkından geliyor. Yerli Kanadalılar göl çevresindeki ilk yerleşimciler olarak bilinir. Gölün bazı bölümleri Thaydene Nene Milli Parkı Koruma Alanı’na girmektedir. Yılda yaklaşık sekiz ay gölün donmuş olduğu görülür. Göl kıyılarının çok düzensiz olduğunu bilmeli ve gezinti esnasında kendinizi tehlikelere atmamaya çalışmalısınız.

7. Issyk Kul, Kırgızistan

Issyk Kul, Kırgızistan’ın kuzey dağlarında bulunan muhteşem bir göldür. Temelde tatil beldelerinde, tatil evlerinde ve otel komplekslerinde önemli bir turizm alanı olmuştur. Elbette bu üne ulaşılmasında gölün, 668 metrelik inanılmaz derinliği büyük katkı sağlıyor. Göl, dünyadaki hacim bakımından onuncu en büyük göl olarak kabul edilmektedir. Issyk Kul ismi, “sıcak göl” anlamına gelir ve Kırgız dilinden gelir. Göl suyu, tuzlu su olup gerçek deniz suyunun % 3,5 tuzluluk oranı yanında yaklaşık % 0,6 oranında olduğu görülür.

6. Malavi Gölü

“Nyasa Gölü” olarak da bilinen Malawi Gölü, Afrika’nın üçüncü büyük gölüdür. Malavi, Mozambik ve Tanzanya arasında yer alıyor ve maksimum 706 metre derinliktedir. Ayrıca gölün ortalama derinliği 292 metredir. Gölün uzunluğu 560 kilometredir ve bu inanılmaz derecede yüksek bir ölçüdür. Toplam yüzey alanı yaklaşık 29.600 kilometrekaredir. Göl sinekleri, göl bölgelerinde dikkat çekici bir canlıdır. Gölde beklenenden çok daha fazla yaşam formu bulunur ve bazıları Nil timsahları, su aygırı, maymunlar, Afrika balık kartalları ve sayısız su canlılarıdır.

5. O’Higgins-San Martin, Arjantin

Tek bir havza alanına sahip olan göllerin çoğunun aksine, O’Higgins-San Martin gölü yapı bakımından benzersiz sayılabilir. Gölün baş ve kuyruğu boyunca sekiz kolu vardır ve 1.013 kilometrekarelik bir yüzey alanına sahiptir. Arjantin topraklarına düşen O’Higgins-San Martin’in maksimum derinliği 836 metredir. Arjantin’de bir yerdeyseniz, gölü ziyaret etme şansını asla kaçırmayın. Arjantin’de bulunan turistik yerlere ek olarak O’Higgins-San Martin, ülkede en çok ziyaret edilen turistik yerler arasındadır. O’Higgins-San Martin ismi, Şili’nin kurtuluşu için kendilerine karşı savaştıktan sonra verilmiştir.

Bu göl, Amerika’nın en derin göllerinden biridir.

4. Vostok Gölü, Antarktika

Vostok Gölü , Rusya’nın Güney Antarktika bölgesinde bulunan bir buzul gölüdür. Vostok adı, bir “savaş eğimi” gemisi, bir Kraliyet Donanması savaş gemisinin yanı sıra Vostok İstasyonu’ndan gelmektedir. Maksimum 900 metre derinliğe sahip olan Vostok Gölü, dünyanın en derin gölleri listesinde en üst sırada yer almaktadır. Göl suyu izolasyonunun tahmini, 15 ila 25 milyon yıl arasındadır.

Ayrıca göl, büyük su miktarları sıralamasında dünyanın altıncısı olup 1.300 metreküp su tutmaktadır. Vostok Gölü; 21 Temmuz 1983’te -89 derecelik bir kayıtla tarihte, şimdiye kadarki en soğuk yerler arasında yer almıştır. Gölün çoğu bölgesi buz biçiminde olduğundan, yaşam formlarının daha fazla olduğu tahmin edilmektedir. Göle derinlemesine giden suyun, 15 milyon yıl önce kalın bir buz tabakası tarafından hapsedildiği tahmin ediliyor.

3. Hazar Denizi

Hazar Denizi, dünyanın en büyük iç su kütlesi olarak kabul edilir. Avrupa ve Asya arasında bulunan deniz 18.800 metreküp su hacmine sahiptir. Derinlik açısından, göl maksimum 1.023 metredir. Hazar’ın hem bir deniz hem de göl özellikleri bulunuyor. Gölün dünyanın en büyüğü olduğu söylenirken, Hazar’ın Kuzey Amerika’nın büyük göllerinin toplamından daha büyük olduğunu belirtmek gerekir. Su, denizde olduğu gibi üçte birine yaklaşık % 1,2 tuzluluk oranı olduğu için tüketilemez. Hazar Denizi bölgesi, dünya pazarına en büyük ham petrol tedarikçilerinden biri olarak da bilinmektedir.

2. Tanganyika Gölü, Orta Afrika

Tanganyika Gölü, Orta Afrika’da bulunan ve derinliği ile üne kavuşan harika bir göldür. Göl, dünyanın en eski ikinci tatlı su gölü olmasıyla da ünlüdür. Gölün % 16’sı tatlı sudur ve azami 1.470 metre derinliği ile rekora sahip olduğu bilinmektedir. Göl; Burundi,  Kongo, Tanzanya ve Zambiya olmak üzere dört eyaletin sınırları altına girmektedir. Su özellikleri göz önüne alındığında, gölün derinliklerinde “fosil su” içeren daha az oksijen vardır. Su hacmi oldukça büyük olduğundan, gölün Fırtına’nın su kobrası ve Nil timsahları gibi bazı tehdit altındaki türlere ev sahipliği yaptığı bilinmektedir.

1. Baykal Gölü, Rusya

Baykal Gölü , 5,670 metreküplük en büyük tatlı su hacmine sahip dünyanın en derin gölüdür. Güney Sibirya’da bulunan gölün derinliği 1.642 metrede bulunuyor ve en derin yer olarak kabul ediliyor. Baykal Gölü, dünyanın en eski ve en açık gölleri arasında yer aldığı gibi UNESCO Dünya Mirası Alanı listesine de girmiştir. Ayrıca, gölün yaşı tahmini olarak 25 ila 30 milyon yıl arasında kabul edilir. “Sibirya’nın İncisi” olarak da bilinen göl, Rusya’nın en ünlü turistik yerlerinden biri haline gelmiştir.