Etrafınızdaki bulunan hayvanlardan bazılarının tamamen boş boş durmuş gibi göründüğünü fark ettiniz mi? Aslında o hayvanlar da hareket ediyor. Televizyonlarda tekrar görüntülerinde gördüğümüz ağır çekim dediğimiz yavaş hareketler ile bu hayvanların hareket etmesi benzetilebilir. Dürüst olmak gerekirse, yavaş hayvanların hızlarını ölçmek bile oldukça zordur. Burada listelenen hayvanlar nerede ise fotoğraflamak için yeterli zaman ayırmakta zorlanacağınız Dünyanın en yavaş 10 hayvanı olarak gösteriliyor.
İşte Dünyanın En Yavaş 10 Hayvanı ;
10. Loris
“Lorine” olarak da bilinen loris, bir gece hayvandır. Hindistan, Sri Lanka ve Güneydoğu Asya’nın tropikal bölgelerinde bulunur. Çoğu zaman, lorislerin yiyeceklerini aramak için geceleri yavaşça hareket ettiği bu bölgelerde görülür. Temel olarak yavaş hareket etseler de, geceleri meyve ve böcekler gibi karmaşık besinleri bulabilmek için uzun mesafeler kat ettiği bilinmektedir. Hız açısından, lorisler yaklaşık 2 km/saat hıza sahiptir. Görünüş olarak güzel denebilecek bir hayvandır.
9. Gila Canavarı
Gila canavarı, zehirli olan bir kertenkele çeşididir. Büyük ölçüde güneybatı Amerika Birleşik Devletleri ve kuzeybatı Meksika’da yaşamaktadır. Bu kertenkele türünün hızı, yaklaşık 1.6 km/saat’tir. Gila canavarı kertenkeleleri düşük metabolizmaya sahip olduklarından hız açısından yavaş olmaları doğaldır. Zehirlerini avına karşı koymak birincil savaş silahıdır. Kertenkele türleri IUCN listesinde yakın tehdit altında listelenir. Bu kertenkele ile karşılaşırsanız, uzak durmalısınız. Çünkü zehri, cilt yoluyla size zarar verebilir.
8. Yuvarlak Kurtçuklar
Aslında, bu listeye yuvarlak kurtçukları eklemek çok garip gelebilir. Ancak onlar, böceklerin sınıflandırması altında yer alıyor. Bugün çoğumuz hala içimizdeki solucanlardan doğal olarak korkuyoruz. Hareketleri normalden daha yavaş. Bir parazit olarak yuvarlak kurtçuklar, organlar içinde potansiyel olarak düşük hızda hareket eder ve organlarda bulunan diğer bakterilerle beslenir.
“Trichina solucanı” gibi yuvarlak kurtçukların bazılarının, insanlarda tehlikeli hastalıklara neden olduğu bilinmektedir. İnsan dokusunda kanca kurtları, kıl kurtları veya ascarid larvaları olarak bulunabilirler.
7. Koala Ayısı
Koala ayısı, Avustralya’nın en sevilen hayvanlarından biridir. Çoğunlukla Güney Avustralya, Yeni Güney Galler, Victoria ve Queensland bölgelerinde bulunur. Temel olarak, ayılar zaten yavaş hareketleri ile bilinir. Koala ayıları da dünyadaki tüm ayı türlerinin en yavaşı olarak gösterilir. Bir koala ayısı hareketinin kaydedilen maksimum hızı 10 km/s’dir. Koala ayıları, 20 saatten fazla bir yerde yerleşik kalarak uyuya kalabildiklerinden çok tembeldir. Tüm yaşamları yerleşiktir ve tüm yaşamlarını ağaçlarda geçirirler.
6. Muz Salyangozu
Muz sülük, tam olarak adını aldığı sarı renkte olgunlaşmış bir muz gibidir. Muz salyangozları yaklaşık 25 santimetre uzunluğunda büyür ve dünyadaki en büyük karasal salyangoz olarak kabul edilir. Bu hayvan türünün hızı, dakikada ortalama 3-4 inç ile inanılmaz derecede düşüktür. Vücutlarındaki parlak balçık salgısı, duvarlarda hareket ederken bile yüzeye yapışmasına yardımcı olmaktadır. Sağlık durumlarına bağlı olarak bu balçık salgı rengi her zaman sarı olmayabilir.
5. Dev Galápagos Kaplumbağası
Dev Galápagos kaplumbağası, dünyanın en büyük yaşayan kaplumbağa türü olarak kabul edilmektedir. Galápagos kaplumbağaları büyük ölçüde Batı Ekvador ve Hindistan Okyanusu’ndaki Aldabra bölgelerinde bulunur. Bu kaplumbağa türünün ağırlığı, doğası gereği en yavaş olmanın bir nedenidir. Tamamen yetişkin bir Galápagos kaplumbağası 417 kg ağırlığa kadar çıkabilir. Hareketleri inanılmaz derecede yavaş 0,3 km/saat hızla olmaktadır.
4. Bahçe Salyangozu
Salyangoz ifadesini çoğu kez hayal bile edilemeyecek kadar yavaş ilerleyen şey için kullanırız. Bahçe salyangozu, saniyede yaklaşık 1.3 santimetre hızla yavaş hareket eden bir hayvandır. Bahçe salyangozları bir dalga deseni şeklinde ilerler. Yollarında ilerlerken temel olarak mukusu gizlerler. Mukus salgılanması, parlak gövde nedeniyle sert yüzeylerde hareket etmelerini engeller.
3. Denizyıldızı
Dünyanın dört bir yanındaki farklı deniz kıyılarında denizyıldızı görebilirsiniz. Denizyıldızı, dakikada sadece 6 inç hızında en yavaş hareket eden deniz canlılarından biri olarak kabul edilir. Her şeyden önce, denizyıldızları dalgalar boyunca hareket eder ve hareketleri için tüp ayaklarını kullanırlar. İki ayağı var ve bunlardan biri dalga yüzeyine kilitlenirken diğeri serbest bırakılır.
2. Denizatı
Ata benzediğinden bu ismi alan, deniz diplerinde yaşayan küçük deniz balığı denizatı, saatte sadece 1,5 metre hareketle dünyanın en yavaş deniz canlısı olarak kabul edilir. Denizatı hız açısından çok yavaş sayıldığından, tamamen durgun suya sahip deniz tabanına yerleşme eğilimindedirler. Denizatı yüzgeçlerden yoksun olduğundan, potansiyel olarak diğer normal balıklar gibi yüzebilme yeteneğinden yoksundurlar. Bu nedenle, hareketleri yetersizdir. Bukalemunlarla karşılaştırıldığında, denizatı da gözlerini her yönden bağımsız olarak hareket ettirebilir.
1. Üç Parmaklı Tembel
Üç parmaklı tembel , dünyadaki en yavaş hayvan olarak kabul edilir. Güney ve Orta Amerika’da yaşar. Üç parmaklı tembel, 0.24 km/saat’lik bir hızda hareket eder. Hayatlarının çoğunu ağaçlarda geçirirler. Üç Ayaklı Tembel, bir köpek yavrusu kadar büyüyebilir ve 4,5 kg ağırlığa ulaşabilir.