Hiç bir hayvanın 24 saat yaşayabileceğini düşündünüz mü? Mayfly’nin dünyadaki en kısa yaşam süresi olan canlı hayvanlarda, en yüksek rütbeyi tutarak 24 saat veya daha az yaşadığı gerçeğin oldukça şok edici bir bilgi. Ne yazık ki, bazı hayvanlar bizimle çok uzun süre hayatta kalamazlar. Dünyada yüzlerce yıllık bir ömrü olan ve bazıları sadece aylarca yaşayan ve sayısını belirlemede zorlanılan hayvan türleri vardır. Yeryüzünde harcayacak fazla vakti olmayan inanılmaz derecede kısa yaşayan 10 hayvanı listemize aldık.
10. Bukalemun, 5 yıl
Kusursuz kamuflaj tekniğine sahip çekici bir hayvan, maalesef yeryüzünde kısa yaşayan hayvan. 2015 yılı itibariyle yaklaşık 202 tür bukalemun türü tanımlanmıştır. Çevreye uyum sağlamak için renk değiştirebilirler. Ortalama olarak, içerdikleri parazit yüklerine bağlı olarak 5 yıla kadar yaşarlar. Bukalemunların çoğu, içlerinde aşırı parazit birikmesi nedeniyle erken ölür.
9. Sivrisinek Balığı, 1.5 yıl
Sivrisinek balığı, dişi olanları 7 cm’ye kadar ve erkekleri 4 cm kadar uzunluğunda olabilen bir tatlı su balığıdır. Adından da anlaşılacağı gibi, balığın ismi sivrisinek ile ilişkili ve daha çok sivrisinek larvası tüketmeyi seviyor. Sivrisinek balıkları, 1,5 yıla kadar yaşayabilir ve en iyi şartlarda bu süre 3 yıla kadar çıkabilir. Çoğunlukla sığ suda bulunurlar ve daha büyük balıklardan korunurlar. Mississippi nehirleri boyunca Illinois ve Indiana’nın güney bölgelerinde yoğun olarak bulunur. Erkeğin yaşam süresi kadınlara göre çok daha azdır.
8. Ev Faresi, 8 ay
Ev faresi yeryüzünde bulunan en yaygın hayvandır. İnsanlar ev faresini evcil hayvan olarak bile kullanıyorlar ve bugüne kadar bilinen 30 türü var. Büyük olasılıkla, bir fare aşırı hava koşulları nedeniyle bir yıldan az yaşıyor. Evcil kediler için av olabilecekleri için daha az yaşam beklentisi de olabiliyor. Özel bir ortamda üç yıla kadar yaşayabilir. Bugüne kadar kaydedilen en uzun canlı fare, 1.819 gün boyunca yaşayan genetik olarak tasarlanmış bir fareydi.
7. Monarch Butterfly, 6 hafta
Monarch kelebeği, hayvan ailesi arasında güzel olanlardan biri olsa da altı haftaya kadar yaşayabilir. Kuzey Amerika’daki türlerinin en tanınmış olanı olarak kabul edilir ve 1871’den beri Avustralya ve Yeni Zelanda’da da görülmüştür. Monarch adıyla kelebek ailesinin altında “kral” anlamına gelir. Monarch kelebekleri hakkında şok edici bir gerçek, göçün bir parçası olarak binlerce kilometre uçabilmeleri ve doğru yönlerde seyahat edebilmeleridir.Kuzey bölgelerinde bahar mevsimini geçirirler ve Meksika’ya göç etme eğilimine girerler.
6. Yusufçuk, 4 ay
Yusufçuk yaklaşık 300 milyon yıl öncesine dayan tarihi ile bilinen bir hayvan. Böceği yeşil alanların çoğunda görüyoruz ve şimdiye kadar türlerinin 5000’den fazla olduğu tahmin ediliyor. Yedi ile sekiz haftalık bir ömrü var. Aşırı hava koşullarını sürdüremedikleri için ya yerde yatar, ya da av için düşmüş olarak görülürler. Yaşam sürelerinin neredeyse yarısını larva aşamasında geçirirler. Olgunlaştıktan sonra birçok dış faktör nedeniyle fazla yaşamazlar.
5. İşçi Arılar, 8 hafta
İşçi Arılar, tam üreme kabiliyetine sahip olmayan dişi arılardır. Dış hava koşullarına bağlı olarak birkaç hafta ile 2 ay arası yaşayabilir. Kovanın içinde yaklaşık 34.4 derece santigrat derece sıcaklıkta yaşıyorlar. Dış hava koşullarına bağlı olarak, işçi arılar ya kovanın etrafına soğuk su yayar veya sıcak koşulları korumak için vücut ısısı üretir. Karıncaların aksine, arı ailesi beş yıla kadar yaşayabilen bir arı kraliçesinden oluşur. İşçi arıların çoğu, sadece bir sonraki bahara kadar yaşamaya devam edemez.
4. Karasinek, 4 hafta
Karasinek, adından da anlaşılacağı gibi, çoğunlukla Senozoyik döneminde Orta Doğu’dan gelen bir insanın öyküsü gibi evrimleşen evlerde bulunan bir böcek. Bir yetişkin sadece 4 haftaya kadar yaşayabilir. Yaklaşık 8 mm uzunluğunda bir dişi karasinek, yiyecek veya organik atıklar üzerinde bir seferde 100 yumurta partisi bırakabilir. Bir dişi karasinek, ömrü boyunca 500 yumurta bırakabilir. Böcek neredeyse dünyanın her yerinde bulunur.
3. Drone Karınca, 3 hafta
Bugüne kadar 12 milyondan fazla dron karınca türü vardır. Bu karıncaların, evrimleşme sürecinde yaban arısı benzeri atadan geldiğine inanılmaktadır. Drone karıncaları, Antarktika hariç hemen hemen her kıtada bulunur. En kısa yaşayan karınca türünün sadece 3 hafta olduğu anlaşılmaktadır. Ömrünün arkasındaki fikir, kraliçenin üremesine yardımcı olmaktır. Drone, sadece kraliçe, askerler ve işçilerden oluşan karınca kolonisi arasındaki bir sınıftır. Kraliçe arı tüm karınca kolonisini ele alır ve 30 yıla kadar yaşayabilir. Bütün işçi ve asker karıncalar dişidir.
2. Gastrotrich, 3 gün
Gastrotrich, tatlı su ve deniz alanlarında bulunan mikroskobik solucan benzeri bir hayvandır. Yaklaşık 3 mm uzunluğunda olan hayvanın ömrü sadece üç gün sürmektedir. Normalde ölü ve canlı organizmaları beslerler. Vücut yapıları; sadece kafa, beyin, bağırsak, üreme ve duyu organları ile basittir. Üreme için Gastrotrich, diğer organizmalara bağlanmak için özel bir boru şekilli yapı kullanır. Mükemmel çevre koşullarında yumurtalar. Yavru, dört günden az sürede yumurtadan çıkacaktır. Kuru su havuzlarında ve tatlı su alışkanlıkları olsa bile, buraların dışında da durgun alanlarda bile hayatta kalabildikleri görülür.
1. Mayfly, 24 saat
Mayfly, sadece 24 saatlik bir ömre sahip olan dünyadaki en kısa yaşayan hayvan olarak bilinmektedir. Böcek, yusufçuk ve kızböceklerini bile içeren su hayvanları altındaki kategoriye aittir. Mayfly’in olgunlaşmamış yaşam şekli, su alanlarında neredeyse tamamen temiz tatlı suda üretilir. Başka bir isimle “periler” olarak da tanınırlar. Mayfly altında yaklaşık 3000 tür vardır ve her birinin ömrü sadece 30 dakika ile bir gün arasında değişebilir. Yaşamın birincil amacının üreme olduğunu bilmek çok şok edici. Ayrıca, Dolania Americana açıkçası sadece beş dakikalık kullanım ömrüne sahip mayfunların altında yaşayan en kısa canlı türü olarak kabul edilmektedir.