Büyük hayvanlar her zaman büyük sesler çıkardığını, henüz çocuk yaşlarda öğrenebiliriz.
Hayvanlar için yüksek sesli olmak; tehlikede olduklarını, diğerleri ile iletişim kurduğunu veya gelen çağrılara cevap verdiğini gösterebilir. Burada listelenen farklı hayvanların sesleri, çıkardıkları seslerle dizel motorlarla karşılaştırılabilir.
Mavi balina gibi bir deniz memelisinin kulaklarınıza, 500 milden fazla bir mesafede su altından etki etmesini hayal edebiliyor musunuz? Yanında olduğunuzda kulaklarınızı patlatabilecek kadar yüksek sesli olan, Dünyanın En Gürültülü 10 Hayvanına gelin birlikte göz atalım.
10. Sırtlan
Sırtlan, bir aslanın savaş sırasında geri adım attığı tek hayvandır. Sırtlan, feliform etobur ailesinin altına giren ve insanlar için çok tehlikeli olan bir hayvandır. Benekli sırtlanlar, öldürme ve yeme eğiliminde oldukları için diğer hayvanlara da zalimdir. Benekli sırtlanlar farklı türde sesler üretir ve bazıları temel olarak kıkırdamalar, boğmacalar, inlemeler şeklinde olmaktadır. Ses hacmi açısından, 112 desibel ile çok yüksek bir frekanstadırlar.
9. Gri Kurt
Geceleri kurt ağlaması sesini duydunuz mu? Bu sesi hatırlayan biriyseniz, kurt ulumasının dehşet verici olduğunu söyleyebilirsiniz. Kurtlar, şık ve güçlü yapısıyla da dehşet verici hayvanlardır. “Batı Kurt” olarak da bilinen Gri Kurt, büyük ölçüde Kuzey Amerika ve Avrasya’nın uzak bölgelerinde yaşıyor. Gri kurt, kurt türleri arasında en yüksek sese sahip olarak kabul edilir. Avını kovalarken fırsat bulursa, 115 desibel yoğunluğunda uluma eğilimindedirler. Kurt sürüsüne uyarı yapmak için aynı şekilde uluma yeteneğine sahipler.
8. Fil
Nesli tükenmekte olan filler, boyutları ve ses seviyeleri bakımından dünyanın en tanınmış hayvanlarından biri olarak kabul edilir. Aynı zamanda son derece zeki oldukları biliniyor. Çoğu zaman, birbirleriyle iletişim kurmak için yarattıkları sesler benzersiz ve farklıdır. Filler maksimum 117 desibel ses üretebilir. Fillerin, uzun mesafelerde iletişim kurmak için farklı bir kızılötesi ve sismik frekans kullandıkları bilinmektedir.
7. Kuzey Deniz Fili
Kuzey Deniz Fili, bir fil gibi aşırı boyutlara sahip olduklarından bu adı almıştır. Çiftleşme dönemlerinde büyük çığlıkları ve sesleri nedeniyle tanınırlar. Grup olarak ürettikleri yüksek sesler, olumlu çevrelerini korumalarına ve sosyal hiyerarşiyi korumalarına yardımcı olur. Yüksek sesleri 126 desibele kadar çıkabilir. Kuzey deniz fili seslerinin her biri benzersizdir ve ritmik frekanslarla tanımlanabilir. Erkeklerin sesleri, dizel motorla karşılaştırıldığında bile daha yüksektir.
6. Kakapo
“Baykuş papağanı” olarak da bilinen Kakapo, bir baykuş gibi görünüme sahiptir. Papağan, kuş ailesi arasında en yüksek ses sahibi olan kuş olarak kabul edilir. 132 desibele kadar çıkan sesi, metalik yüksek frekanslı “Ching” sesi gibi rüzgar hızıyla beraber 5 kilometreden fazla yol alabilir. Yoğun yeşil ormanlarda görülebilir. Kakapo, bir grupla yaşamayan tek papağan türüdür.
5. Bulldog Yarasa
Etrafına çok ses veren yarasalar, seslere daha duyarlı canlılar olduğu da bir gerçektir. Bulldog Yarasa, 140 desibelin üzerinde ses seviyesi üretebilir. Dikkat çeken ilginç bir şey, yaptıkları seslerin ultrasonik frekansın altına düştüğüdür. Bu durum insanların zar zor duyulabildiği noktadır. Yarasalar avını yaşadıkları ekolokasyonu kullanarak yakalama konusunda çok yeteneklidir.
4. Ağustos Böcekleri
Bir ormana girdiğinizde ağustos böceklerinin sesini duyma olasılığınız yüksektir. Ağustos böcekleri, 120 desibelde orta ve sürekli aralıkta ses üretme eğilimindedirler ve bu özellikleriyle dünyanın en yüksek sesli böceği olarak kabul edilir. Eğer ürettikleri ses, kulakların yakınında oluşursa insanlar için kalıcı işitme kaybına neden olabilir. İnsan kulağında yer alan perde, böceğin tam yerini bulmasını imkansız hale getirir.
3. Uluyan Maymun
Uluyan Maymun büyük ölçüde Güney ve Orta Amerika ormanlarında yaşıyor. Üç mil mesafeden bile yakalanabilen yüksek sesle çığlıkları ile ün kazandılar. Sesleri 128 desibel üretme eğiliminde oldukları için yoğun bir ormanda bile rahatça duyulabilir. Yaptıkları gürültünün nedeni, ormandaki diğer uluyan maymunlarla iletişim halinde kalmak içindir.
2. Kaplan Tabanca Karides
Kaplan Tabanca Karidesinin yarattığı çığlıklar son derece korkutucudur. “ Snapping Shrimps ” olarak da bilinen bu deniz hayvanı, kabarcıklar halinde ses yaratır. Bu kabarcıklar, savunma mekanizmasının bir parçası olarak kullanılan güçlü asimetrik pençelerden oluşturulur. Normal olarak mercan resiflerinde gruplar halinde kalma eğilimindedirler ve sadece tatlı su mağaralarında bulunurlar. 218 desibelden fazla ses kapasitesi ile, ses kabarcıkları paketleri 100 km/s hızla çıkarılmaktadır. Bu çıkan ses, avını yere düşürmek ve balıkları bulundukları yerde sersemletmek içindir.
1. Sperm Balinası
Balina yaşayan en gürültülü hayvandır ve bugüne kadar canlı olarak balinadan daha yüksek sesle keşfedilen bir hayvan yoktur. Dünyanın en güçlü hayvanları olarak kabul edilen mavi balinalar, 188 desibele kadar ses çıkarırlar. Balina kükremesi, bir jet motorunun kalkış sırasında oluşturduğu sesle karşılaştırılabilir. Bu şaşırtıcı olduğu kadar, son derece şok edici bir bilgidir. Diğer balina türleriyle karşılaştırıldığında, sperm balinaları 230 desibel üreten en yüksek ses sahibi balina olarak kabul edilir. Su altında yaptıkları sesleri yakalamaya merak duyuyorsanız, o zaman 500 milden bile kükreme sesini dinleme olanağınız olacaktır.