Genetik ve fosil araştırmaları, insanların kökeninin yaklaşık 200.000 yıl öncesine dayandığını gösteriyor. İnsanlar, Mezolitik ve Neolitik çağından bu yana nesneler ve yapılar yapmaya başladı. İnsan yerleşimlerinin ve medeniyetlerinin yarattıklarıyla ilgili bilgiler bulunuyor. Jeologlar, arkeologlar ve akademisyenler binlerce yıl öncesine dayanan çeşitli alanlara ve yapılara rastlıyor. Bu eski binaların ve yapıların çoğunun amaçları bilinmesine rağmen, amacı hala gizemli olanlar da bulunuyor. Bu yapılar sadece eski değil, onları çevreleyen birçok gizem de var.

En eski ve gizemli insan yapımı 10 yapının ve binaların listesine göz atın:

Büyük Taş Yapı, İsrail – (1.000 ila 2.000 Yaşında)

İsrail’deki Büyük Taş Yapı, David şehrinde bulunan büyük gizemli bir yapı kalıntısıdır. Hz. İsa’nın son günlerini kutsal Kudüs şehrinde geçirdiği döneme aittir. İsrailli arkeologlar, hala gizemini koruyan bu binanın kalıntılarını ortaya çıkardılar. “Büyük Taş Yapı” piramit merdivenlere sahiptir ve bu tasarım birçok bilim insanını büyülemektedir. Binayı keşfeden Eilat Mazar, yapının Samuel Kitaplarında kaydedildiği gibi Kral Davut’un sarayının kalıntıları olabileceğine inanıyor. Garip bir şekilde, yapı başka hiçbir binaya yol açmaz ve böyle bir yapı dünyanın başka hiçbir yerinde bulunamamıştır.

Büyük Gize Sfenks, Mısır (2.000 Yaşında)

Büyük Gize Sfenksi; kimin, ne zaman ve neden inşa ettiği konusunda hala büyük bir tartışma konusu olan dünyanın en eski ve en büyük heykellerinden biridir. Basitçe “Sfenks” olarak bilinir. Aslan gövdesi ve kireçtaşı kullanılarak inşa edilmiş insan başı ile efsanevi bir yaratık gibidir. Gizemli heykelin eski Mısırlılar tarafından Firavun Khafre döneminde inşa edildiğine inanılıyor. Eski Mısır Krallığı’nda, yapıyı veya orijinal amacını açıklayan hiçbir yazıt yoktur. Yapımının arkasındaki nedenle ilgili çok sayıda teori ve hipotez var.

Yonaguni Anıtı, Japonya – (2,000 – 3,000 Yaşında)

Japonya’da Ryukyu Adaları’nın en güneyindeki Yonaguni kıyılarında deniz altında ilginç bir kaya oluşumudur. Deniz altındaki gizemli oluşum Yonaguni Anıtı olarak bilinir. Ryukyus Üniversitesi’nde profesör ve öğretim üyesi olan Masaaki Kimura, harabelerin yapay monolit olduğunu iddia ediyor. Anıtı, oluşumun doğal mı yoksa insan yapımı mı olduğu konusunda son derece tartışmalı ve gizemlidir. Bir hipotez olarak harabelerin Pasifik’in efsane medeniyeti Mu’dan olabileceği düşünülür. “Japonya’nın Gizemli Piramitleri” 2,000 ile 3,000 yıl arasında bir yerde ortaya çıkmış olabilir. Bir araştırma, küçük bir alandaki hayvan ve yüz şeklindeki tuhaf oluşumların sadece deniz akıntıları ile mümkün olmadığını göstermektedir.

Bimini Road, Bahamalar – 3.500 yaşında (Yaklaşık)

Bimini Yolu, Bahamalar’daki Kuzey Bimini Adası yakınlarında bulunan bir başka sualtı gizemli kaya oluşumudur. Çeşitli iddialara göre; eski bir yolun, duvarın veya kasıtlı olarak insan yapımı bir özelliğin kalıntıları olabilir. Bununla birlikte, böyle bir köken için güvenilir kanıtlar veya argümanlar yoktur. Formasyonlar dikdörtgen, altıgen kireçtaşı bloklarıdır. Birçok jeolog ve arkeolog formasyonun doğal mı yoksa insan yapımı mı olduğunu açıklayamamaktadır. Bazıları, Bimini Yolu’nun kayıp Atlantis’in parçası olabileceğine inanıyor. TV dizilerine konu oluşturmaktadır.

Stonehenge, İngiltere – 5.000 Yaşında (Yaklaşık)

Bazılarına göre İngiltere Wiltshire’daki Stonehenge , dünyanın en gizemli yeridir. Stonehenge, 5.000 yıllık bir tarih öncesi anıttır. İngiltere’deki ünlü simge yapı, bir İngiliz kültürel simge haline gelmiştir. Site ve çevresi, UNESCO’nun 1986 yılından beri Dünya Miras Alanları listesinde yer almaktadır. Bu megalitik yapı için de; kimin için ve neden yapıldığı konusunda sorular gizemli biçimde cevapsızdır. Neolitik inşaatçıların, bu 160 masif taşı dairesel bir oluşumda dikmeleri yaklaşık 1.500 yıl sürdüğü düşünülmektedir. En büyük taş 40 ton ağırlığındadır. Bazıları Stonehenge’in mezarlık olabileceğine inanıyor.

Monte d’Accoddi, İtalya – yaklaşık 6000 yaşında

Monte d’Accoddi İtalya’da gizemli bir arkeolojik sit alanıdır. MÖ 4.000-3.650 yıllarına dayanır. 1954’teki keşfinden sonra Segni ailesinin sahip olduğu bir alanda birkaç gizemli oyma taş ve küçük yapı bulunmuştur. Sahada bulunan en şaşırtıcı şey, yumurta şeklinde büyük bir kayadır. Amacı konusunda; höyük, tapınak veya basamak piramidi gibi çeşitli açıklamalar vardır. Yapının kesin amacı hala bir gizemdir.

Goseck Circle – 7,000 yaşında (yaklaşık)

Goseck Circle, Goseck Almanya’da gizemli bir Neolitik yapıdır. Yapı, dünyanın en eski güneş gözlemevi olabilir. Yapının inşası MÖ 49 yıllarına kadar kadar uzanıyor ve MÖ 47 yıllarına kadar kullanıldığı bilinmektedir. 1991 yılında çekilen hava fotoğrafları, ilk olarak 2002 yılında büyük bir kazı alanı haline gelen bu yapı ile ilgili ipuçları verdi. Ekskavatörler, ritüel yangınlar, hayvan ve insan kemikleri ve güneydoğu yakınlarında başsız bir iskelet olabilecek kalıntılarını da buldular. Bütün bunlar insan kurbanı izleri ya da özel mezar ritüelleri olarak yorumlandı. Terk edilmesinin arkasındaki sebep bir gizemdir. Asıl amacı neydi ve yapıları kim inşa etti? Hala büyük bir gizem.

Çöl Uçurtmaları veya Yaşlı Adamların Eserleri – (3,000 ila 9,000 Yaşında)

Modern araştırmalar; Çöl Uçurtmalarının vahşi hayvanları avlamak için kullanıldığını kanıtlasa da, tam amaçları bir sır olarak kalmaktadır. 1920’lerde Kraliyet Hava Kuvvetleri pilotları İsrail, Ürdün ve Mısır çöllerinde uçarken buldular. Gökyüzünden uçurtmalara benzemesi nedeniyle,  bu garip yapılar “Çöl Uçurtmaları” adını aldı. Yerliler onları binlerce yıldır biliyordu ve onlara “Yaşlı Adamların Eserleri” diyorlardı. Bir kaşif olan TE Lawrence, Negev’in çevresindeki bölgelerde daha ilginç ve gizemli bir şey buldu. Bu Bizans köyünden başlayarak uzayan şaşırtıcı bir duvar buldu. Bu duvar, bir milin dörtte üçü kadar gidiyordu.

Göbekli Tepe – (9.000 veya daha fazla yaş)

Göbekli Tepe, Türkiye’deki bir gizem yapısı ve arkeolojik sit alanıdır. 9.000 yıldan daha öncesine ait olmasıyla, bilinen en eski yapıdır. Saha, Klaus Schmidt önderliğinde bir Alman arkeolog ekibi tarafından kazılmıştır. Schmidt, sitenin muhtemelen bir yerleşim yeri değil de kutsal bir site olduğuna inanmaktadır. Jeofizik araştırmalara göre yaklaşık 20 çevrede 200’den fazla sütun vardı. Her sütun 20 ft yüksekliğinde ve 20 ton ağırlığındadır. Yapının ve yerin farklı yorumları vardır; çok azı dünyanın bilinen en eski tapınağı olabileceğine inanıyor. Yapının kesin amacı bir sırdır.

Celile Denizi’ndeki Gizemli Dairesel Yapı, İsrail – (2.000 – 12.000 Yıl)

İsrail’de Celile Denizi’nin altında gizemli bir “anıtsal” koni veya dairesel yapı bulundu. Araştırmacılara göre, yapı çoğu modern savaş gemisinden daha ağır ve 60.000 ton ağırlığında. Amacı ve yaşı bir bulmaca olmaya devam ediyor. Yapı, üst üste kayalardan oluşuyor. Başka yerlerde bu türden eski yapılar mezar olarak bulundu, ancak yeni bulunan bu yapıların aslında mezar olup olmadığı bilinmiyor. 2003 yılında, sonar kullanarak gölün dibini araştıran bir ekip ilk önce bu gizemli nesneleri buldu. Yapının altındaki toprağı inceleyen araştırmacılara göre, bu yapılar 2.000 ila 12.000 yaşında olabilir.