Disiplin şüphesiz dünyanın her yerinde gerekli olan, bazı yerlerde daha katı olarak karşımıza çıkan belirli okul kurallarıdır. Okul kuralları ve okul yönetmelikleri konusunda dünyadaki her ülkenin kendine ait bir şartları ve politikaları var. Elbette Japonya’da bu ülkelerden biri. Ancak tuhaf kuralları ile Japonya, diğer ülkelerden disiplin konusunda çok daha farklı..
Okul kurallarının oluşturulmasını belirleyen şey, ülkenin gelenekleri ve kültürü oluyor. Japonya dünyanın en zengin ekonomilerinden biri olarak biliniyor. Ülke, dünya çapında araştırma merkezlerine, devasa teknoloji şirketlerine sahiptir ve her yıl çok miktarda elektronik ürün üretmektedir. Elbette tüm bu başarıların altındaki büyük zihinlerin nereden geldiğine ve okullarına bakmak gerekiyor.
İşte hayal edebileceğiniz en tuhaf ve garip Japon okul kurallarından bazılarını aşağıdaki listemizden kontrol edebilirsiniz:
10. Okul Tarafından Sağlanan Kasklar Değiştirilemez
Okul tarafından verilen kask, bir kazada kırılmış olsa bile değiştirilemez. Okulların burada amaçladığı şey ise, eşyalarınızla ilgilenme gereğini vurgulamaya çalışmaktır.
Öğrencilerin farklı görünmek amacıyla, doğal olan fiziksel görünümlerini değiştirmelerine izin verilmiyor. Öğrencilerin saç rengi siyah olması zorunluluğu, makyaja izin verilmemesi, saç şekillendirmesi vb. kurallar bunlar arasında yer alıyor. Bu kuralı Japonya’daki tüm okullar uygulanmasa da bir çoğunda mevcuttur.
9. Öğrenciler Okulu Temizliyor
Japon okullarında aslında tüm dünyaya örnek bir kural var. Japonya’da okullarda temizlik görevlisi çalıştırılmaz. Japon okullarının öğrencileri; sınıflarını, koridorlarını ve banyolarını temizlemekten sorumludur. Okul temizliği için öğrenciler; paspaslama, toz alma ve kara tahtaların temizlenmesi işlerinde görev alırlar.
8. İç Çamaşırları Kız Öğrenciler İçin Beyaz Olmalı
Japon okullarında, yüksek hijyen seviyelerine uymalarını sağlamak içinde bu kural var. Kız öğrenciler bir kadın öğretmen tarafından, kuralı takip edip etmediklerini kontrol amacıyla denetlenmektedir. Beyaz iç çamaşırları giymek Japonya’nın okul kıyafet politikasına göre bir zorunluluktur.
7. Ev Yemeklerine İzin Verilmiyor
Japon okullarında, öğrenciler öğle yemeği için bir kafeteryaya gitmez veya evden yemek taşımazlar. Her öğrenciye yiyecek sağlamak Japonya’daki okulların görevidir. Bu kural, disiplin konusunda kötü durumda olsa dahi tüm öğrenciler için geçerlidir ve onların yemek yemelerini sağlamak amaçlanmaktadır.
Öğrencilere yiyecek sağlayan okul yönetimi, öğrencilerin günlük yaşamında yeterli enerjiye sahip olmalarını sağlamaya çalışmaktadır. Yemek hizmeti; pirinç, balık, çorba gibi değişiklikler gösterir. Yiyecek israfı ise asla tolere edilmez. Bir diğer kural ise, öğrencilere faydaları bir kural. Öğrenciler öğle yemeğini bitirmezlerse cezalandırılırlar.
6. Birkaç Elbise Aksesuarları Yasaktır
Japonya’da boynunuzda bir aksesuar kullanımı takmak yasaktır. Benzer şekilde, okullarda beyaz olmayan bir yüz maskesi takılmasına izin verilmez . Öğrenci her zaman beyaz yüz maskesi almalıdır.
Japon okullarında, küpelere ve kolyelere izin vermez. Tüm bunlar moda aksesuarları olarak kabul edilir.
5. Okulda Buluşmak Yasaktır
Japonya’daki okullarda romantik arkadaşlığa izin verilmez. Kural, ebeveynlerinde evde bu konuda aynı hassas olduğundan sadece bir okul kuralı değildir.
Japon okullarındaki öğretmenlere göre, öğrenciler ilişkiler hakkında düşünemeyecek kadar genç olan bireylerdir ve ana odak noktaları eğitim olmalıdır.
4. Yedek Öğretmen Yok
Japon okullarında, okulda yedek öğretmen görevlendirmesi yoktur. Amerika gibi dünyada buluna bir çok ülkede; asıl öğretmenin eğitim için okula gidememesi durumunda, yedek öğretmen eğitime devam eder. Ama bu Japonya’da görülemeyecek bir durumdur.
Eğer normal öğretmen sınıfa gelemezse, sınıfta bir öğretmen olmayacaktır. Öğrencilerin, sınıfa gelmeleri ve okul çalışmalarını kendi başlarına yapmaları istenir. Onlara rehberlik etmek için bir öğretmen olmadan çalışmaları beklenmektedir.
3. 22: 00’da Sokağa çıkma yasağı
Japonya’nın bazı bölgelerinde, okul çocuklarının saat 22.00 civarında dışarıda yürümesi oldukça yasa dışıdır. Hükümet, bu kurala uyulmasını sağlamak için gerekli kurumlarla işbirliği yapmaktadır. Örneğin; küçük çocuklar için sinema salonları, çarşı yerleri ve diğer yerler saat 22’den sonra giriş izni vermiyor.
2. Öğrenciler, Lise ve Ortaokul Boyunca Okul Üniforması Giymeye Başlar
Öğrenciler kurallara uygun biçimde forma giymeye ortaokul ve lisede başlar. Denizci elbisesi tarzı veya blazer gibi bu forma dışında, kızlar için farklı tip bir üniforma da vardır. Bunlar bolero üniforma, eton ceket üniforma, jumper etek üniforma, tulum etek üniforma, askı etek üniforma ve tek parça üniforma olur. Bu tek düze kural, ekonomik açıdan öğrencilerin farklılaşmasını önlemek içindir.
1. Forma bir zorunluluktur (Formanın üstünde bile renkli kıyafete izin verilmez)
Bu kural hemen hemen tüm Dünya okullarında vardır aslında. Japon okullarında, tüm öğrenciler temiz ve ütüsüne özen gösterilen bir üniforma giymelidir, çünkü öğrenciler okulun büyükelçileri olarak görülür.
Erkeklerin siyah takım elbise giymeleri, kızların pileli etek ve denizci tarzı bluz giymeleri zorunludur. Her öğrenci ortaokula başladığı andan itibaren okul üniforması giymek zorunludur. Okul kıyafeti Japonya’da pahalıdır.
Sonuç ;
Elbette her ülkenin eğitim kurumları var belirli kurala göre yönetilip, uygulanıyor. Ama Japonya bu konuda gerçekten çok sert ve katı.