Bir girişimcide olması gereken bazı özellikler vardır. Bu özellikler: düşünmek, istemek, planlamak ve uygulamaktır. Tabii iş sadece burada bitmiyor. Ek olarak işin maddi boyutu da mevcut. Ülkemizde maddi açıdan girişimcilere belli bir miktar yardım sağlanmaktadır. Kadın girişimcilere sağlanan bu miktar biraz daha fazladır. Son yıllarda yapılan yatırım oranlarına bakacak olursak kadınların iş hayatına hızlı bir giriş yaptığını görmüş oluruz. Ayrıca bazı kurumlar erkekler için %70 kredi ve finansman oranı sağlarken kadınlarda bu oran %90’a kadar çıkmıştır. Ülkemizde girişimci olmak isteyen kadınlarımıza birçok kurum ve kuruluş yardım etmektedir. Başta devlet kurumları olmak üzere özel bankalar ve vakıfların kadınların kendi ayakları üzerinde durmalarını desteklemektedir.

Bu tür kurumların tek isteği kadınların kendiişlerini kurması ve yaptığı girişimcilik ile ülkenin geleceğine katkıda bulunmasıdır. Bunu sağlamak adına startup projeleri bulunur. Fakat girişimcinin türü fark etmeksizin gerekli destekleri almak için mutlaka projenin belirli bir kalitede olması gerekmektedir. Herkes tarafından yapılabilen bir projeye verilen destekte düşük olacaktır.

Kadın Girişimcilere Destek Veren Kurumlar

Başta ülkemizdeki resmi kurumlar olmak üzere Avrupa destekli projelerde de kadınlara çeşitli imkân verilmektedir. Bazı destekler dönem dönem verilirken bazı destekler de sürekli olarak verilebilir. Bu destek şekli başvurulan projeye göre değişim gösterir. Ayrıca bu kurumlar aracılığıyla esnaflara ve girişimcilere özel teklif yapılmaktadır.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı

Devlet ile bağlantılı bir yardımlaşma vakfıdır. Genellikle çalışmaları ilçe içindedir. Vakıf tarafından belli bir bütçesi olup iş kurmak isteyenlere nazaran yoksul kişilere yardım eden bir kurumdur. Vakıf yardım yapılacak kişiyi inceledikten sonra maddi durumu yetersiz görülürse yardım sağlanır.

KOSGEB

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’nın kısaltılmasıdır. Özellikle son dönemlerde girişimcilere en fazla destek veren kurumlar arasındadır. Lakin KOSGEB’in amacı küçük ve orta ölçekli işletmelere destek olmak ve genç ile kadın girişimcilere yardım etmektir. Sanayi ve Ticaret Odasının himayesinde varlığını sürdürür.

Kadın Girişimciler Derneği

Ülkemizde kadın girişimcileri desteklemek ve iş kurmak isteyen kadınlara destek olmak amacıyla kurulmuş bir sivil toplum örgütüdür. 37 kadın tarafından 2002 yılının eylül ayında kurulmuştur. Kadın Girişimciler Derneği herhangi bir kâr amacı gütmez. Kurumun geliri, belli dönemlerde iş adamları tarafından yapılan desteklerle dönmektedir. Belirli finansman sağlandıktan sonra Kadın Girişimci Geliştirme Programı düzenlenir ve başvuru yapan kadın girişimcilerin projeleri değerlendirmeye alınır.

Başvuruların sonunda inceleme yapıldıktan sonra ilk adım bitmiş olur. 2. Aşama olan ‘İşimi Kuruyorum Eğitimi’ başlar. Eğer gerekli eğitimler alınır ve iş planı hazırlanırsa 2. Aşama geçilmiş olur. Ayrıca bu aşamada İnkübasyon Merkezi’nde danışmanlık desteği de mevcuttur. Kadın Girişimciler Derneği tarafından başvuru yapanların en çok talep ettiği konu kadınlara yönelik istihdamın arttırılması şeklindedir.

Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı

Kadın Girişimciler Derneği ile işlevleri benzerdir. Amacı kadın girişimcilere destek vermektir. Ayrıca girişimci olmak isteyen kadınlara sadece finans desteği verilmeyip bunun yanında eğitim, danışmanlık ve pazarlama konusunda destek sağlanmaktadır. İş Geliştirme Desteği ile ilk olarak kadınlara eğitimler verilir. Daha sonra kooperatif himayesi altında üretebilecekleri ürünler hakkında bilgilendirme yapılır. Hemen hemen kadınların yapacağı her sektöre yönelik destekler vakıf tarafından girişimcilere verilmektedir. Ancak başvuru yapan kişinin belirli kriterleri sağlaması istenen belge ve bilgileri getirmesi gerekmektedir. KEDV bünyesi altında verilen bazı destekler şu şekildedir:

Maya Mikro Ekonomik Destek İşletmesi ise; destek, hibe değildir ve kredi olması sebebiyle 6-12 ay vade ile ödenmesi istenir. Verilen destek 800-1000 Türk Lirasıdır.