Halk arasındaki lupus hastalığının adı daha çok kelebek hastalığı olarak bilinir. Tam adı ise Sistemik Lupus Eritematozus’tur. Bu hastalık vücutta birden çok organı aniden tutar. Romatizmal bir hastalıktır. Halk arasında kelebek hastalığı olarak bilinmesinin nedeni yüzde kelebek gibi kırmızı döküntülere yol açmasıdır. Lupus hastalığı otoimmün olarak tabir edilen hastalık grubuna girmektedir. Otoimmün hastalıklarda hastanın bağışıklık sistemi yanlış çalışarak bireyin kendi hücrelerini yabancı bir hücre olarak algılar. Lupus hastalığında da vücudumuzda bulunan kollajen isimli maddeye bağışıklık sistemi saldırır.
Lupus Hastalığının Nedenleri
Hastalığın nedeni tam olarak bilinememektedir. Lupus hastalığında çevrenin, genetik faktörlerin ve hormonların rolü olabilmektedir. Bunların yanı sıra stres, ultraviyole ışınlar, enfeksiyonlar ve bazı ilaçlarında hastalığı tetiklemekte etkisi olduğu görülmüştür. Artı olarak kadın hormonu olan östrojen bu hastalığın oluşumunu arttırırken erkeklik hormonu olarak bilenen testosteron bu hastalığın oluşumunu azaltır. SLE de ise vücudun bağışıklık sistemi kendi dokularına karşı reaksiyon oluşturur.
Lupus Hastalığının Belirtileri
Lupus hastalığı tüm vücudu etkilediğinden dolayı çok farklı belirti ve bulgularla kendini gösterir. Özellikle bu hastalık başlarken eklem ağrısı yanında genel hastalık belirtileri görülmektedir. Lupus hastalığında en sık görülen belirtiler ise aşağıdaki gibidir:
Halsizlik ve yorgunluk en sık karşılaşılan belirtiler arasındadır. Özellikle burun ve yanak çevresinde görülen kelebek şeklindeki döküntüler. Lakin güneşe maruz kalındığında her alanda döküntünün geliştiği bilinmektedir.
Damarlarda iltihaplanmaya bağlı bulgular önemli belirtilerdir. Ciltte bulunan küçük damarlar en sık etkilenenlerdir ve vaskülit olarak adlandırılan bir iltihap oluşur. Tırnak etraflarında da leke oluşur ve bu lekeler bir cilt altı kanamanın habercisidir. Ek olarak da ağız mukozasında da iltihaplanma görülebilir
Saçlarda saç kıran gibi belirli bölgelerde dökülmeler olur ve bu dökülme olan yerlerde genel olarak saçlar yeniden çıkmaz. Büyük ve küçük eklemlerde artralji bir diğer diyişle eklem ağrısı oluşur. Bu ağrı genel olarak sabahları görülür. Bazı hastalarda ise eklem iltihabına bağlı şişme, kızarma ve ısı artışı görülmüştür. Bunun tıp dilindeki ismi ise artrittir.
Parmak uçlarında oluşan beyaz ve mor renk değişiminin olduğu raynaud sendromu da son derece belirleyici bir bulgudur. Kaslarda ağrı oluşur ve iltihaplanma gelişir. Migren, epilepsi, denge problemleri gibi belirtiler görülür. Bunların yanı sıra psikolojik problemlerde olabilir. Bazı hastalarda ise inme görülebilir.
Lupus Hastalığının Tetiklediği Durumlar
Sindirim sistemi tutulumu ve pankreatit sebebiyle sindirim problemleri görülür. Göğüs ağrısı gibi akciğer ya da kalp zarında iltihaplanma görülebilir. Akciğer zarları arasında sıvı birikimi ve iltihaplanma olduğunda nefes darlığı görülür ve göğüs ağrısı başlar. Kalp zarı iltihaplanmasına verilen isim ise perikardittir ve lupus hastalığında sık olarak görülür.
Akciğer dokusunda iltihaplanma olursa eğer zatürree ortaya çıkar. Dalak ve karaciğerde büyüme olur. Periton adı verilen karın zarı iltihaplandığından dolayı karın ağrısı görülür.
Lupus Tedavisi
Kan testlerine bakılarak tanı konur. Hastalara tam kan sayımı, böbrek testi, akciğer grafisi, LE hücresi, anti DNA ve ANA bakılır. Eğer hasta belli olan belirtileri göstermiyorsa tespiti zordur. Pek çok doku hastalığı ile karıştırılabilmektedir.
Lupus hastalığının kesin bir tedavisi olmamakla birlikte tedavi hastalığın ilerlemesini durdurmak ve belirtileri hafifletmek için uygulanmaktadır. Bu sebepten dolayı erken tanı büyük bir önem taşımaktadır. Eğer hastalık ilerlerse bunu geri döndürmek pek mümkün olmayacaktır.
Tedavi ise her hastalığın şiddetine göre değişim göstermektedir. İltihaplar için iltihap giderici hap kullanılması kesin koşuldur.