Uzun zamandır internet üzerinden takip ettiğim teknoloji haberlerinde en çok konuşulan konulardan biri “Patent” konusu. O kadar çok konuşulup yazılıp çiziliyor ki, bir çok haber sitesinde yeni bir patent üzerine mahkeme haberi görmek işten değil. Firmalar için durum da çok farklı değil, artık patentler teknoloji firmaları için vazgeçilmez en önemli alan olmuş durumda. Petrolün ilk icadında petrol için gösterilen ilgiye benzer bir ilgi şimdi patentlere gösteriliyor. Patent tarihi çok eski olmasına rağmen eskiden daha az sayıda ve belli ülkelerden yapılan başvurular uluslar arası areneya kayıp, uluslar arası areneda mahkemeler başlayınca işin seyri değişmiş durumda.
Dünyaca ünlü markaların rekabet ve pazar paylarındaki sürekli değişken hareketlilikler, inovasyona ve ar-geye yapılan yatırımlarla küresel büyüklerin davranış, üretim ve savaşları eskisinden çok fazla değişti. Artık markalar arasındaki temel problemler ve yasal sorunlar daha çok patentler üzerinden yaşanmaya başladı. Patent üzerinden tam olarak neler yaşandı?
Dünya çapında marka değeri taşıyan firmalar ellerinde ki patentlere göre değer kazanıp kaybeder oldular. Ülkelerin son yıllarda patent alanında yaptıkları yasal düzenlemeler ve yasaklamalar patentler üzerinden yeni savaşların yaşanmasına neden oldu. Google mobil platformlarda yaşadığı sıkıntılara karşın Motorola Mobilty’i satın alması ve Avrupa’da yaşanan Samsung ve Apple arasındaki karşılıklı patent davaları ürünlerin arka arkaya ülkeler tarafından yasaklanması patentler arası çizgi ve standartların daralmasına ve daha belirleyici faktörlerin ön plana çıkmasına neden oldu.
Peki son yaşananlar bize gelecek adına ne gibi ipucu veriyor?
Son olaylar yaşanan patent davalarının giderek daha da artacağını ve markalar arasında ülkelerin seçim yaparak patent kararları verebileceğine işaret ediyor. Ayrıca büyük firmalar ellerinde patent tutan firmalara ilgisi artacak ve yoğun bir biçimde patentten kaynaklanan satın almaların yaşanacağını öngörmek de zor değil. Daha da önemlisi teknolojik bazı yeniliklerin sıkı patentlerle tek elde toplanma olasılığı ve tarihte defalarca yaşanmış uzun soluklu ve yüksek tutarlı davaların artacağı ve bu davaların piyasaları, ürünler ve firmaları dahi kitleyebileceği düşüncesi gitgide pekişiyor.