Bir araştırmanın sonucuna göre çoğu Moskovalının farkında dahi olmadığı sokak köpekleri Moskova Metrosu’nu kullanmada en az yerliler kadar tecrübeli ve nereye gittiğinden emin oldukları ortaya çıktı. Moskova’da sokak köpekleri sabahın erken saatlerinde yaşadıkları varoşlardan yola çıkıyorlar… Metroya binip, kolaylıkla yiyecek buldukları şehir merkezine geliyorlar. Sokak köpeklerinin geceyi geçirdikleri varoş bölgelerine gitmek için metro kullandıklarını farkeden uzmanlar onları incelemiş. En son sayıma göre Moskova genelinde 35 bin evsiz köpeğin 20 bini Moskova Metrosu kullanmayı biliyor ve dahası hangi istasyonda binip hangi istasyonda ineceklerini kestirebiliyorlar.

Dr. Andrei Ooiarkov Gözlemlerini Şöyle Anlatıyor:

“Farkettik ki, köpekler doğru metro durağında inmek için alıştırma yapıyorlar. birbirlerine metroda ne kadar kalmaları gerektiğini öğretiyorlar. bu köpekler için en iyi yiyecek kaynağı şehir merkezinde… O yüzden de yaşadıkları bölge olan varoşlardan şehir merkezine gitmeyi öğrenmeleri gerekiyordu. sabah erken saatlerde metroya binip şehir merkezine gidiyorlar, akşam mesai bitiminde de tekrar metroya binip varoşlara dönüyorlar. insanlardan hiçbir farkları yok.bazen trende uyuyakalıyorlar ve inmeleri gereken durağı kaçırıyorlar… İncelememiz sırasında sokak köpeklerinin trafik lambalarına da uygun hareket ettiklerini gördük.”

Ve son olarak Mendeleyevskaya istasyonunda 2011 yılında metro kullanan bir köpeğin rayların olduğu bölgeye düşmesi sonucu ölümünden sonra onun ve diğer sokak köpekleri adına “Сочувствие” (soçustvie) isimli bir anıt yapılarak bu durum ölümsüzleştirilmiş.