Vücut stres altındayken hipotalamuz hipofiz adrenal eksenini harekete geçirir ve 3 adet hormon salgılar.
- Epinefrin: Böbreküstü bezlerinin iç kısımları tarafından öz bölgede salgılanan bir hormondur. Doğada bu hormonun görevi, organizmayı acil harekete hazırlamaktır. Bunu yaparken kanı parmak uçları, burun, kulak gibi kılcal damarlardan çekip kol gibi daha geniş kas gruplarına gönderir.
- Norepinefrin: Bu hormon kan damarlarının kasılmasını ve kan basıncının yükselmesini sağlar. mecbursan koşabilmen için kanı daha çok bacak kaslarına gönderir ki kaçabilesin.
“Bu iki hormon stres veye tehlike altında iken ‘savaş ya da kaç’ kararının etkileridir”
3. Kortizol: Böbrek üstü bezinin kabuk bölgesinde üretilir, kan basıncını ve şekerini artırır, kadınlarda kısırlığa neden olur ve bağışıklık sistemini baskılar. Stres ve ya tehlike altındayken kendinizi koruyacak güce kavuşabilmeniz için ihtiyacını olan enerjiyi saniyeler içinde yağları yakıp glikoza çevirerek elde etmenizi sağlar.
Salgılandığı ilk 8-12 dakikalık sürede tüm enerjisini size glikoz sağlamaya harcadığından bağışıklık sisteminizi nispeten devre dışı bırakır ki bu da bulunduğunuz ortamdaki bir takım hastalık yapıcı organizmalara karşı hassas olmanız anlamına gelir. Geçen seneye göre neden daha sık grip olduğunuzu düşünüyorsanız belki de geçen seneye göre ne kadar daha fazla stres altında olduğunuzu da düşünmeniz gerekebilir. En çok ortaya çıkan hastalıklarsa grip, ülser, diyabet, uyku bozuklukları, kalp krizi, cinsel yetersizlikle ilgili rahatsızlıklara sebep olabilir.
Peki Bu Bizim Gündelik Hayatımızı Nasıl Etkiler?
Şöyle ki yapılan bir araştırma stres altındaki bireylerin duyma becerilerinin 30 derece azaldığını ortaya koymuş. Aynı şey hastalıkların iyileşmesi, görme tat alma gibi beş duyu organına bağlı etkilerde de görülüyormuş. Yani kronik olarak stres altındaysanız bağışıklığınız düşük olduğu için daha çok hasta olup, hastalığın etkilerini daha yavaş atıp, daha az duyup, daha az görüp, daha az tad alıp, daha yavaş iyileşip, dokular yenilenmediği için daha az güzel oluyorsunuz.